Kirurger

För att bli kirurg krävs att man först utbildar sig till läkare. Själva läkarutbildningen består av 5.5 år heltidsstudier. Efter det gör man sin AT-tjänstgöring som är på minst 18 månader. Om man sedan vill fortsätta att utbilda sig till kirurg är det dags att börja specialistutbildningen som är på 5 år. Som utbildad kirurg får du ta hand om sjukdomar och åkommor som måste åtgärdas med operation. Man kan specialisera sig inom många områden inom kirurgi som till exempel hjärtkirurgi, barnkirurgi, ögonkirurgi eller plastikkirurgi. Kirurgens genomsnittliga lön ligger på cirka 62 500 kr i månaden.

1800-talets skarpaste kirurg

Robert Liston var färdigutbildad kirurg vid 24 års ålder. Han anställdes 1818 vid The Royal Infirmary i Edinburgh och han var känd för sina kunskaper inom kirurgi. han var 1800-talets skarpaste kirurg och hans specialitet var amputationer. Han utvecklade nya knivar som skulle kunna utföra amputationer på ett snabbare sätt och knivarna kallades sedan för Liston-knivar. Robert Liston var även den första kirurgen som utförde en operation under modern narkos. Detta skedde 1846 och han var mycket nöjd med metoden. Han efterlämnade också flera uppfinningar efter sig, som bland annat ett plåster tillverkad av en störs simblåsa, en artärklämma som används ännu idag och en spjäla för lårbensbrott.

Rekonstruktiv och estetisk plastikkirurgi

Plastikkirurgi innebär att man återställer eller förbättrar kroppsvävnad. Inom rekonstruktiv plastikkirurgi kan man åtgärda defekter hos en patient där effekterna antingen är medfödda eller har uppstått senare i livet, från till exempel en olycka. Defekterna kan vara bland annat harmynthet och brännskador. Det kirurgiska ingreppet kan utföras inom den offentliga sektorn. När det gäller estetisk plastikkirurgi är det vanligt att korrigera utseenden och att förhindra ålderstecken. Ingrepp kan vara till exempel ansiktslyft, fettsugning, läppförstoring, näsplastik, bröstförstoring, bukplastik och bröstlyft. Om man vill ha ett estetiskt ingrepp gjort får man uppsöka en plastikkirurg inom den privata sektorn. Då är det också viktigt att undersöka om det är en seriös plastikkirurg eller inte.

litepress