Alternativ medicin

Många människor använder sig av alternativ medicin i syfte att ersätta eller komplettera den traditionella läkarvården. Den alternativa medicinen har inte prövats vetenskapligt och man kan därför inte med säkerhet säga att den hjälper, eller vilka biverkningar som kan komma. Många människor världen över vittnar dock om att de blivit hjälpta av alternativa metoder inom läkekonsten.

 

Definition
Alternativ medicin, eller alternativmedicin, är substanser och förväntat läkande effekter som antingen inte har prövats, eller som har prövats och där man konstaterat att man inte hittar några effekter. I Sverige ska sjukvårdssystemet bedrivas ”enligt vetenskap och beprövade metoder”, vilket innebär att den alternativa vården inte räknas som godkänd inom svenska vårdcentraler och sjukhus.

En del människor åker utomlands för att få tillgång till ett mer erkänt och större utbud av alternativ medicin. Det kan i vissa fall vara dyrt att åka utomlands för att få vård, men i andra fall är det billigare när man väl är på plats, även om själva resan har kostat.  Man bör dock alltid vara försiktig om man väljer att åka utomlands för att få vård då standarden, hygienen och kunskapen inte kan garanteras. Det kan dessutom vara svårt och bli missförstånd med språket. Man måste i förväg kolla upp den tilltänkta mottagningen och det är inte rekommenderat att göra några större ingrepp och behandlingar.

Doctor uses needles for treatment of the patient

 

Exempel på alternativ medicin
Det finns massor av exempel på alternativ medicin med bot mot allt från enklare åkommor som trötthet till svåra sjukdomstillstånd. Man bör alltid konsultera sin läkare innan man tar hjälp av alternativ medicin, i synnerhet om man även får behandling i den traditionella läkarvården. I vissa fall kan det vara värt ett försök trots att det inte finns vetenskapliga belägg, men man bör alltid undersöka om det finns några risker med den aktuella behandlingen.

Några exempel på alternativ medicin är akupunktur där man jobbar med nålar på olika delar av kroppen, akupressur, aromaterapi, ayurveda, bildterapi, biopati, färgterapi, homeopati, kinesiologi, koppning, musikterapi, meditation, osteopati, qigong, healing, tibetansk medicin, zonterapi, örtmedicin och tarmsköljning. Det finns mängder av fler exempel.

litepress